Från eliten till tvåan och tillbaka

1938 vann fotbollsklubben IK Sleipner SM-guld. Tre år senare åkte de ur Allsvenskan och har sedan dess aldrig lyckats ta sig tillbaka. Idag spelar A-laget inför nästintill tomma läktare på en av Sveriges största arenor – i division två.

Text och bild: Elvira Knudsen


På lagom gångavstånd från Norrköpings centrum, längst ner på Södra Promenaden där träden bildar en vacker allé, ligger PlatinumCars Arena, eller Parken som den gärna kallas i folkmun. Här spelar IFK Norrköping, tillsammans med IF Sylvia i division ett och IK Sleipner i division två, sina hemmamatcher.

Det är valborgsmässoafton och Sleipner spelar hemma mot IFK Lidingö. Det står 0-0 när matchen går in i sin femte och sista tilläggsminut och när Lidingöspelarna i slutsekundrarna mest väntar på att domaren ska blåsa av matchen växer frustrationen på läktaren.

– Släpp bollen för fan, hörs en supporter ropa när Lidingö tar lite väl lång tid på sig vid en inkastsituation.

Det här är fjärde omgången som spelas i år i division två Södra Svealand och inför dagens match är det Sleipner som leder serien. Skulle 0-0 stå sig blir det första matchen för säsongen där laget tappar poäng.

Här på arenan, som har en kapacitet att ta in 16 000 åskådare, sitter idag ungefär 100 personer. De är utspridda lite högre upp på långsidan över spelarbänkarna för att få en bra överblick över planen. Alla är här för att titta på det blåvitrandiga laget som idag spelar i division två, men som en gång i tiden hade betydligt större framgångar.

1938 vann nämligen Sleipner sitt första och hittills enda SM-guld. Men eftersom klubbens storhetstid på 20- och 30-talet för många kan kännas allt mer avlägsen så arbetar klubben för att historien inte ska glömmas bort. För bara tio minuters promenad från Parken, längst ner i ett lägenhetshus, ligger Sleipners klubblokal. Här samlar klubbens historikgrupp, vars arbete är att bevara klubbens historia, på gamla lagbilder, matchtröjor och allt annat som har med Sleipners historia att göra.

Bertil “Berra” Ekström och Bengt “Sotarn” Karlsson är två av medlemmarna i historikgruppen. Iklädda sina gamla blåvitrandiga matchtröjor visar de med glädje runt besökare i klubblokalen samtidigt som de berättar om klubbens gedigna historia.

– Evert Blomgren gjorde det första målet i Allsvenskan och sen gjorde Tore Keller det andra. Vår match startade lite tidigare än de andra så vi hade lite mer tid, säger Bengt, om att Sleipner var det lag som stod för de första målen i Allsvenskan när serien startade 1924.

– Här har vi bilder på flera stora spelare som varit i Sleipner. Kristoffer Olsson som spelar i landslaget nu till exempel, säger Bertil och pekar på en mängd bilder som hänger på väggen.

Idag, på Valborg, är det öppet hus i lokalen för alla klubbens medlemmar där syftet är att hylla klubben som för tre dagar sedan firade 119 år. Egentligen var tanken att arrangera ett öppet hus på klubbens födelsedag den 27 april, men eftersom Sleipner spelar mot Lidingö senare under dagen så valde de att genomföra det i samband med matchen för att förhoppningsvis locka mer folk. Dessutom får alla som besöker klubblokalen en fribiljett till matchen.

Men historikgruppens arbete går inte bara ut på att bevara klubbens historia från storhetstiden utan den moderna historien är minst lika viktig.

– Om man frågar en person vem som vann Sleipners skytteliga för fyra år sedan så är det nog inte så många som kommer ihåg det. Det är viktigt att det dokumenteras ned för annars är det lätt att det glöms bort, säger Bertil.

Bengt Karlsson, Mats Karlsson, Lars Öhgren, Bertil Ekström är alla med i Sleipners historikgrupp, tillsammans med Kenneth Awerstedt. Deras arbete går ut på att bevara klubbens historia.

Rivaliteten med IFK Norrköping

På ena väggen i klubblokalen sitter en inramad affisch med texten “Sleipner var först att förvandla Norrköping till Guldköping”, och precis så var det. När Sleipner vann Allsvenskan 1938 var man före rivalen IFK Norrköping med att klara av den bedriften. Med tanke på den rivalitet som mer eller mindre alltid har funnits mellan klubbarna är det något man är väldigt stolt över.

– Det var ju faktiskt supporterbråk. Rivaliteten har ju alltid funnits och historien säger att det har att göra med att Sleipner var arbetarlag och IFK Norrköping ett borgarlag, förklarar Bertil.

Även om rivaliteten har avtagit med åren lever den till viss del fortfarande kvar, något som klubbens ordförande Anders Nobrant inte riktigt förstår sig på.

– Det finns ju knappt någon idag som kommer ihåg den här tiden när lagen var jämbördiga och det var rivalitet. Det är så längesedan men av någon konstig anledning så lever den kvar på bådas sidor, trots att det skiljer fyra serier. Men sen vill vi ju odla polariseringen lite. Så vi gillar ju när vi kan pika eller jävlas lite, säger han.

Idag har Sleipner och IFK Norrköping flera samarbeten och till exempel spelar båda lagen på samma hemmaarena, vilket det finns både för- och nackdelar med. Enligt ordförande Anders är en stor fördel att lagen därför kommer nära varandra och på så sätt kan ha koll på varandras spelare. När Sleipner dessutom ska locka spelare till klubben är det lite skillnad att få komma till en stor arena jämfört med om de hade spelat på en liten fotbollsplan i utkanten av staden.

– Det ska kännas som att du är i en elitklubb när du är hos oss, trots att vi inte är det. Fake it till you make it som det heter. Sen är vi ju hyresgäst hos, om vi nu ska kalla det vår konkurrent. Det är inte alltid toppen. Vi har ju varit på Parken, som vi kallar den för, sedan början av 1900-talet så det är fullt naturligt att vi är där. Den heter ju PlatinumCars Arena men vi har inte fått några pengar för det, så vi säger Parken, säger Anders.

Anders Nobrant har varit ordförande för klubben sedan 2019. Bild: Privat

Även Bertil menar att Parken sedan lång tid tillbaka är Sleipners arena även om den idag ägs av IFK Norrköping.

– Jag känner ju att från början så var Idrottsparken Sleipners arena och vi var ju bäst på den tiden. IFK hade väl något år när de var bättre än Sleipner under tidigt 1900-tal men sedan var ju vi stora fram till 1941, säger han.

Det börjar dra ihop sig till matchen mellan Sleipner och Lidingö och en timme innan avspark sitter fortfarande ett gäng klubbmedlemmar kvar runt fikabordet inne i klubblokalen. De ska snart bege sig till matchen men väljer att sitta kvar en stund till. Historikgruppen brukar även de gå på Sleipners matcher men just idag har Bertil andra planer så han kommer in i rummet för att säga hejdå.

– Tyvärr så supportar inte jag matchen idag för jag ska på kalas. Jag fattar inte hur man kan lägga det idag när det är match, säger han innan han rusar iväg.

Sleipners klack under matchen mot Lidingö.

Den nya generationen

När matchen mellan Sleipner och Lidingö går in i sin andra halvlek är det fortfarande mållöst. I högra hörnet längst ner på långsidan sitter ett tjugotal barn och ungdomar med blåvita vimplar och flaggor som det står IK Sleipner på för att bidra till en klackkänsla. Under hela matchen sjunger de olika ramsor för att stötta hemmalaget.

– Vi älskar Sleipner, vi älskar Sleipner! Kom igen Sleipner, kom igen, sjunger de i takt.

Att det är så längesedan som Sleipner hade några stora framgångar har också inneburit att de som numera är supportrar till stor del tillhör den äldre generationen.

– Man brukar skoja om att Sleipner har en väldigt gammal publik. Man brukar säga att man kan se att det är match på Parken eftersom det står fyra rullatorer utanför, säger Anders Nobrant.

Men att klubben behöver föryngra sin supporterskara för att den ska leva kvar är något som styrelsen redan insett. Därför arbetar de nu med att försöka få fler yngre att gå på matcherna genom att bland annat muta barnen med korv och läsk.

– Vi håller på nu att hjälpa ungdomarna och skapa en klack så vi köper flaggor till dem. Det är en marknadsstrategi och hur långt det håller har jag ingen aning om men än så länge känns det som att det går åt rätt håll.

För visst går det åt rätt håll. Det är inte bara barnen på läktaren som sjunger hejaramsor utan även bollkallarna, som idag är ett av Sleipners flicklag, sjunger med. Bakom ena målet står två tjejer med gula reflexvästar. De har däremot sina egna ramsor och sånger.

– Ge mig ett I! Ge mig ett K! Ge mig ett S! Vad blir det? IKS! Vad blir det? IK Sleipner! sjunger de i kör genom större delen av den andra halvleken när de inte har några bollar att samla in.

The sky is the limit

Det står 0-0 på resultattavlan när domaren blåser av matchen och de drygt 100 supportrarna som tagit sig ut till Parken den här lördagseftermiddagen får gå hem besvikna.

Första poängtappet för Sleipner den här säsongen är ett faktum men med tanke på att laget är nykomlingar i division två inför i år finns nu en målsättning att först etablera sig där och framför allt inte ha för bråttom med att klättra i seriesystemet.

– Vi tänker att vi etablerar oss i tvåan, det är ingen panik. Vi har ett fantastiskt fint lag, riktigt fina fotbollsspelare med riktigt bra karaktär, säger Anders Nobrant.

Efter tre raka säsonger i division tre fick Sleipner i år göra efterlängtad comeback i division två.

– Det är alltid kul att vinna en serie oavsett vilken serie man vinner. Men vi hade ett bra lag och det kom väl inte som någon överraskning att vi skulle ta oss upp till tvåan för där ska vi ju vara. Sen är det ju tuffare till ettan.

Senaste gången Sleipner spelade i division ett var 2016. Inför den säsongen var man nykomlingar i serien men det blev ett kort besök när man slutade sist och åkte ner till division två igen. Men även om det är tuffare att ta sig högre upp i seriesystemet finns höga förhoppningar inför framtiden.

– The sky is the limit brukar man ju säga. Det vore dumt att säga något annat än att målet ska vara Allsvenskan. Men vägen dit vet jag inte hur lång den är, men vi måste ju sikta dit, då kanske vi kommer till ettan, eller superettan till och med.

Att få chansen att ge den gamla ärkerivalen IFK Norrköping lite konkurrens även i nutid är också något klubben vill satsa mot.

– Vi ska jaga IFK till Champions League. Vi ska ligga i ändan på dem och se till så att de är tvungna att bli bättre. De måste ha konkurrens för nu har de bara gått och slappat till sig och det går inte.

För att hålla klubbens intresse levande samt locka till sig fler från den yngre målgruppen vill man bygga upp en identitet kring klubben. Det handlar bland annat om att göra det tydligt att Sleipner historiskt sett har varit stadens arbetarlag och ifall man identifierar sig som arbetarklass borde Sleipner vara det lag som man stöttar.

– Folk ska vara stolta över klubbmärket och stolta över att vara randig. Du ska inte böja på huvudet när det kommer andra lag bara för att de har det så fantastiskt. Vi ska jobba med det vi har och utveckla det, säger Anders Nobrant.

IK Sleipner

Grundad: 27 april 1903
Hemmaarena: PlatinumCars Arena
Största merit: SM-guld 1938
Antal säsonger i Allsvenskan: 16
Största spelare genom tiderna: Tore Keller (invald i fotbollens Hall of Fame år 2021)
Slogan: Randigt är roligt

3 svar på ”IK Sleipner”

Lämna en kommentar