Göteborg Inlinehockey –

klubben som aldrig ger upp

+

Ishockey är en av de största sporterna i Sverige, med tusentals supportrar och lag runt om i landet. Men i dess skugga finns en mindre sport som vid första titt verkar väldigt lik. Nämligen inlinehockey, vilken utgår från att spela hockey på rullskridskor.

Text och Foto: Lukas Stenström


I en gammal röd tegelbyggnad i Biskopsgården i Göteborg tränar en av stadens minst kända idrottsföreningar. Utifrån skulle man aldrig kunna gissa vad som bedrivs på andra våningen i den här byggnaden. Bortsett från den lilla skylten ”Inline Hockey & Innebandyhall” finns det inga ledtrådar till vad som händer här på Ruskvädersgatan 20.

Går man däremot in genom den tjocka järndörren och upp för de slitna trappstegen till den andra våningen kommer man in i en helt annan värld. Det första man ser är den slitna hockeysargen med hundratals märken från puckar bakom det missade målet. Innanför sargen ser man den ljusblåa spelplan med röda linjer som markerar de två planhalvorna.

Här inne möts man dessutom av en stark lukt av svett och instängd luft som man kan känna igen ifall man någonsin varit i en sporthall innan. Det är lågt i tak och känns trångt, jämfört med en vanlig sporthall. Det är här i Biskopsgården som föreningen Göteborg Inlinehockey tränar, som även håller i hallen och hyr ut tider till andra som vill använda den. Än så länge är det fortfarande tyst i hallen. Några få spelare börjar anlända och ta på sig sin utrustning inför träningen som snart ska börja.

Johan Astvik är en av dessa spelare, som är med i Göteborg Inlinehockey. Han sitter i omklädningsrummet med sin son och hjälper honom knyta sina små rullskridskor. Man märker att sonen ivrigt vill bli klar så att han kan komma ut på planen och spela lite innan seniorerna kommer ut. Johan berättar om sporten samtidigt som han tar på sig sin utrustning inför träningen som snart ska börja.

— Jag brinner verkligen för sporten. Du såg min grabb här förut, han hänger med på varenda träning. Vi är ju här ganska mycket, kanske tre fyra gånger i veckan, säger Johan.

Inlinehockeyplanen som snart kommer fyllas med spelare, står än så länge tom.

Inlinehockey spelas dessutom med en annan sorts puck som väger en tredjedel av vad en ishockeypuck väger. Pucken är gjord av hård plast, för att kunna glida bättre på planen.

— Pappa, när kommer du, frågar Johans son som plötsligt rycker upp dörren till omklädningsrummet och åker fram till sin pappa för att se hur långt han har kommit med all utrustning. 

Johan menar att många aspekter av inlinehockeyn liknar ishockeyn, men att det ändå finns skillnader. På grund av att man åker inlines är rörelserna annorlunda och man gör andra vändningar. Många ishockeyspelare som börjar med inlinehockey har problem med att stanna och bromsa då de är vana vid att spela på is. Klubbtekniken är dock ganska lik ishockeyn.

Johan skyndar på med att göra sig redo, så att han kan spela lite med sin son innan träningen börjar.

Johan knäpper på sig sin hjälm och följer sin son ut på planen. De åker runt, passar pucken till varandra och skjuter några skott på det än så länge tomma målet. Hallen börjar fyllas med fler spelare som anländer inför träningen och antingen redan åker runt på planen eller sitter och tar på sig sin utrustning.

En av dessa spelare är Emeric Bergendal. Han är uppvuxen i Frankrike där han har spelat inlinehockey sedan ungdomen. Numera bor Emeric i Sverige och är både kassör och spelare för Göteborg Inlinehockey. Han utvecklar vidare vad som skiljer sporten från ishockeyn.

— Vi spelar inte på samma underlag. Vi kör på en sorts hård-plast, säger Emeric.

Dessutom använder spelarna inget axelskydd eller lika tjocka hockeybyxor. Vidare är tacklingar och hårdare kontakt inte tillåtet. Slutligen spelas sporten med mindre mål och på en mindre spelplan. Det innebär att det bara finns två planhalvor och därför spelar man inlinehockey utan offside och icing. Den mindre spelplanen är även orsaken till att man spelar fyra mot fyra, plus målvakt, istället för fem mot fem.

Den här hallen är dock mindre än en vanlig inlinehockeyhall och därför spelar man tre mot tre istället.

— Detta innebär att det är ett ännu större fokus på positionering och teknik, för att om någon går förbi dig så är det en tredjedel av laget som är borta, säger Emeric.

Han avbryts av att en spelare öppnar dörren till det lyhörda omklädningsrummet och hämtar sin klubba. Utifrån planen hör man hur det smäller till när klubbor slår samman, någon skjuter pucken mot mål och en annan dundrar in i sargen. Man hör även hur spelarna ropar till varandra och i bakgrunden har man det kontinuerliga ljudet av rullskridskorna som glider över planen.

Ute på planen tränar spelare från flera olika lag tillsammans. Då inget av lagen har några tränare, kör spelarna för det mesta bara matchspel under hela träningen. Emeric förklarar att det är sju lag som tränar i hallen. Fyra av dessa lag är med i Göteborg Inlinehockey och de övriga tre hyr hallen från föreningen. Totalt är det 70 medlemmar i klubben.

Trots att många av spelarna tränar ihop, är de med i olika lag. Lagen möts i Vinterligan (som även hålls i hallen här i Biskopsgården) där de först har ett vanligt seriespel och sedan ett slutspel.

Om du frågar vem som helst som spelar inlinehockey i Sverige, eller även internationellt tror jag, så kommer de känna igen Vinterligan. Den är erkänd, berättar Emeric med ett stolt leende.

Namn på de olika lagen:
Med i Föreningen Göteborg Inlinehockey:
— Slashing
— Belgian Blues
— Monkey
— Bermuda Boys
Hyr hallen från Göteborg Inlinehockey
— Kvillebäcken
— Unicorns
— Chiefs

Vinterligan används dessutom som ett kvalspel för Northern Inlinehockey Championship (NIC). NIC kan ses som ett inofficiellt SM i inlinehockey, då det är lag från flera olika delar av Sverige som ska vara med och tävla. Inlinehockey i Sverige ingår inte i något förbund. På grund av det är inlinehockeyn inte erkänd av Riksidrottsförbundet (RF) och därmed finns det inget svenskt landslag heller. Googlar man däremot ”Svenska Inlinehockeyförbundet” hittar man en Facebook- och en webbsida som utger sig vara ett förbund. Detta är enligt Emeric enbart en förening som kallar sig ett förbund med ett landslag.

— De är bara ett kompisgäng som väljer sina vänner för att skicka dem till VM och EM, så nej Sverige har inget landslag, säger Emeric.

Detta är något som Leif Kullhammar, kassören för Svenska Inlinehockeyförbundet (SIHF) kommenterar så här:

— Ja, vi har haft lite diskussioner med dem från GBG Inline och de har ju valt att inte vara med i SIHF. Vi har dock etablerat ett seriespel sedan 2015, som man måste vara med i för att kunna spela VM, säger han.

Leif berättar att trots att föreningen Göteborg Inlinehockey inte är med i SIHF seriespel, så har Göteborgslaget Chiefs ändå varit med. Vidare är det en definitionsfråga som bestämmer ifall SIHF är ett riktigt förbund eller inte. SIHF brukade ha ett samarbetsavtal med det Svenska Ishockeyförbundet och på det sättet var SIHF knutna till Riksidrottsförbundet (RF). Däremot slutade Svenska Ishockeyförbundet med inlinehockey och samarbetet avbröts.

— Det var 2018/19 någonstans, då fanns det inget Inlinehockeyförbund längre som var med i RF. Och om det är ett kriterium för ett ”riktigt” förbund, då stämmer det att vi inte är det. Men vi tycker ju att vi är samma förbund som vi var innan, förklarar Leif.

Någonting som både Emeric och Leif håller med om är att det är synd att sporten inte är så stor i Sverige som den är internationellt. Göteborg Inlinehockey skickar klubblag till olika turneringar i Europa och SIHF skickar sitt landslag till olika nationella turneringar. Sporten är stor i bland annat Frankrike, Belgien och Italien.

Även Zsombor Sándor, en ungersk spelare i Göteborg inlinehockey, bekräftar detta. Han börjar med att berätta om sporten med mycket inlevelse och passion. Zsombor får en lite mer allvarlig min när han börjar berätta mer om själva hallen och ett problem föreningen har stött på.

Puckförande Emeric, i grön tröja, är tätt jagad av Zsombor, i vit tröja, under träningens matchspel.

— What you need to know is this… Emeric! Visst är det den enda permanenta inlinehockeyhallen i Skandinavien?

Emeric som just åker förbi på planen alldeles intill avbytarbänken tvärbromsar, lutar sig mot sargen och svarar Zsombor.

— Inte i hela Skandinavien, men i Sverige, Finland och Norge.

— That’s absolutely amazing! Vi uppskattar det väldigt mycket, säger Zsombor.

Emeric och Zsombor stannar kvar och snackar lite efter träningen som just slutat. Från omklädningsrummet hör man de andra spelarna prata och skoja med varandra, medan de gör sid redo för att bege sig hemåt.

Hallen här i Biskopsgården är den största orsaken till att sporten är så stor som den är i Göteborg. Utan hallen skulle det inte finnas så många lag, matcher eller turneringar. Föreningar i andra delar av landet kan exempelvis bara spela i ishockeyhallar, när de smälter isen. Problemet som föreningen Göteborg Inlinehockey nu ställs inför är att hyresvärden, fastighetsbolaget Fastpartner, vill dubbla hyran.

Det har spelats inlinehockey här i hallen sedan tidigt 2000-tal. Göteborg Inlinehockey startades år 2014 och tog över hallen från en annan förening som la ner sin verksamhet. Året därpå köpte Fastpartner byggnaden, men föreningen hörde ingenting från hyresvärden förrän i december 2021. Det var då Fastpartner ville omförhandla hyreskontraktet. Emeric berättar att de räknat ut hur länge de skulle kunna överleva med de pengar de har kvar och den inkomsten som Göteborg Inlinehockey har just nu. De skulle bara vara runt sex månader och efter det skulle de inte kunna ha råd med hyran längre.

— När jag kom in som kassör till föreningen, betalade folk lite när de ville och det var kaos. Jag fixade det och just när vi märkte att vi har nog med pengar för att överleva och kan ha planer för framtiden, hände det här.

No Rest for the wicked, I guess!

säger Emeric med en sarkastisk och lite sorglig ton.

Zsombor fortsätter berätta:
— Vårt mål är att nå fler människor och få fler medlemmar. Vi har många tider fortfarande där ingen tränar eller spelar i hallen.

— Ja, det finns verkligen en stor potential här, svarar Emeric.

Fastpartner vill inte svara på några frågor angående det Emeric och Zsombor berättar om hyran. Emeric förklarar att Fastpartners motivering till hyreshöjningen är att hyran som föreningen betalar i nuläget, är för billig, gentemot marknaden. Fastpartner vill alltså gå upp till ett marknadspris, vilket skulle vara en höjning på runt 100 procent. För tillfället pågår det fortfarande förhandlingar mellan Göteborg Inlinehockey och Fastpartner. Dessutom är föreningen i kontakt med kommunen och olika förbund för att se om de kan få något stöd. Hyreshöjningen har alltså inte blivit ett faktum än.

Tänkbara lösningar ifall föreningen behöver lämna hallen, är att hyra och spela i en ishockeyhall i några månader på sommaren när de smälter isen, att hitta en plats där de kan spela utomhus (det skulle kräva en annan sorts spelplan) eller att bygga en egen inlinehockeyhall. Göteborg Inlinehockey försöker få ihop nog med pengar för att kunna bygga en egen hall, däremot har föreningen enbart runt 6 månader på sig att hitta en lösning.

Klubben tänker kämpa för att behålla hallen, samtidigt som de får njuta att de i nuläget fortfarande har en hall. Det gör spelarna på planen verkligen. Den puckförande spelaren dribblar och gör fina dragningar förbi sina motståndare, vilket resulterar i visslingar och rop från spelarna på bänken som kollar på.  Det är en underbar stämning som gör att man kan förstå hur viktig hallen är för föreningen och spelarna själva. En plats där de kan samlas några gånger i veckan och spela sporten som de älskar. Om Göteborg Inlinehockey ska få behålla sin hall, återstår att se.

Lämna en kommentar